15.12.2009

Fingerpori, identiteetti ja kromosomit


Henkilöä ajatusleikillisesti palautettaessa hänen hedelmöityshetkensä sukusoluihin, hänen identiteettinsä kiinnitetään siittiöön? Jos Heimo Vesa olisi nainen, olisiko hänen identiteettinsä silloin perua munasolusta?

En muista nähneeni koskaan tällaista ihmisyksilödeterminismirepresentaatiojuttua, jossa kohtalo, satunnaisuus ja henkilöyden määräytyminen olisi kuvattu munasolun irtoamisen tai meioosin kautta. Henkilöyden determinaatio kuvataan yleensä "siittiöiden kilpauintina", joka on vieläpä kiinnostava metafora sille representaatiolle, jossa miesyksilöt kilpajuoksevat staattisten naisyksilöiden perässä. Eikun mitenkäs tämä nyt menee, kumpi on metafora kummalle?

Onhan hommassa sinänsä pointtia, että hedelmöityksessä alkunsa saava sukupuoligenotyyppi kyllä määräytyy käytännössä pelkästään siittiöstä. Mikäli intersukupuolisuustapaukset sivuutetaan, munasolussahan on aina X-kromosomi ja siittiössä joko X tai Y.

Kuitenkin ihmisen luonteessa ja henkilöydessä on muitakin ominaisuuksia kuin sukupuoligenotyyppi. Tästä näkökulmasta olisi ehkä hedelmällistä (hih) vähän problematisoida ja dekonstruoida siittiökilpauintikuvaelmia. Mahdollisia ideoita saa pudotella kommentteihin.

5 kommenttia:

Inana kirjoitti...

Missäs just sanottiin jotain sellaista kuin "sinä olet voittanut miljoonat muut munasolut"... En muista.

Leo kirjoitti...

Huomauttaisin että tuo naispuolinen kollega on myös tuolla siittiönä - aamulla se pisti heti silmään, koska omassakin päässä on se miesten/siittiöiden kilpajuoksu -ajatus.

Sushi kirjoitti...

Eikö kyse ole pikemminkin sisään kuin ulos pääsemisestä?

Anonyymi kirjoitti...

Sushi: se on kondomi, josta Heimo pääsee ulos.

Sushi kirjoitti...

Jaa juu, kappas. Meikäläinen luuli ensteks että Heimo oli penetroitumassa munasoluun.