Olin perjantai-iltana roolipelaamassa, kuten tapaani nykyään kuuluu. Roolipelaamiseen kuuluu noppien lisäksi paljon lomakkeita, joten rupesin miettimään lomake-sanan etymologiaa. Ensimmäiseksi keksin, että se varmaan liittyy lomaan: kyseessä voisi olla vaikka inttislangista peräisin oleva termi. Ehkä lomake on alunperin blanketti, jolla anotaan lomaa?
Tavallaan olin oikeassa, mutta silti niin väärässä! Ja kuinka ilmeinen ratkaisu lopulta olikaan!
Seuraavana päivänä nimittäin istahdin Suomen sanojen alkuperän ääreen ja ryhdyin etsimään lomake-sanaa. Sitä ei arvattavasti löytynyt, mutta sen sijaan löytyi toki loma. Teos muistutti minua siitä seikasta, että lomahan tarkoittaa tietysti muutakin kuin taukoa työskentelyssä tai opiskelussa. Loma tarkoittaa alunperin rakoa, koloa tai väliä. Esineet voivat olla toisiinsa nähden lomittain, ja piknikille voi mennä puiden lomaan. Saamessakin on vastine loabmi 'väli, avoin kohta, rako; laakso'.
Näin kesälomakin osoittautuu spatiaaliseksi metaforaksi: kesällä vietetään aukkokohtaa työnteossa. Ja lomake on siis mitä ilmeisimmin sellainen asiakirja, jossa on tyhjiä lomia eli aukkoja, joihin lomakkeen täyttäjä kirjoittaa informaatiota.