3.10.2008

Lappi®

Suomalaisten suhde Lappiin on erikoinen. Lapissa ei asu juuri ketään, verrattuna pääkaupunkiseudun asutustiheyteen. Luontoa on Lapissa vaikka lampaitten syödä. Pelkästään Urho Kekkosen ja Lemmenjoen kansallispuistot ovat kukin noin Luxemburgin kokoisia läiskiä pelkkää metsää ja tunturia. Jos oletetaan jonkinlainen yhteinen kansakunnan tietoisuus ja sen taustalla väikkyvä kollektiivinen Volgan mutkasta periytyvä metsäläinen mielenlaatu, eittämättä nykypäivänä Lappi on käsitteellisellä tasolla sen tärkeimpiä symboleja. Lappi symboloi jotakin puristista luontosuhdetta, johon ei rehellisesti kukaan nykysuomalainen kykene yltämään; sitä voi korkeintaan uljain ponnistuksin lähestyä asymptoottisesti. Suomalaisuudessa vallitsee runollinen dualismi etelän modernin kaupunkiasumisen, talouskasvun ja markkinoiden sekä pohjoisessa levittäytyvän ikiaikaisen taigan välillä.

Sitten on sellainen käsite kuin "Lapin-matkailu". Tämä se vasta on jännä juttu. Otetaan modernia markkinointia, brändäystä, mainontaa, cateringia, hotelli- ja ravintola-alaa ja viedään turisteja Lappiin. Puetaan matkaoppaita halpoihin kopiosaamelaisasuihin, rakennetaan hirsimökkejä, haetaan Kanadasta jotain vetokoiria, ajelutetaan turisteja poroilla, laitetaan lentokentille täytettyjä poroja ja syötetään turisteille poroja. Myydään Senaatintorin laidallakin varmuuden vuoksi kuksia ja poropostikortteja. Mitä sinä etelänmies huijot?

Lapin brändääminen on lähinnä vaivaannuttava ilmiö. En oikein osaa suhtautua siihen. Koko tämä joulupukkijuttukin. Pyhä Nikolaus ja siihen liittyvät hahmot asuvat eri folkloreissa vähän eri paikoissa. Amerikkalaisten ja kai muidenkin englanninkielisten joulupukki asuu pohjoisnavalla. Tanskalaisten joulupukki asuu Grönlannissa. Suomalaisten joulupukki asuu Korvatunturilla. Kenen mielestä oli siis hyvä idea rakentaa Rovaniemen kupeeseen joku ulkomaalaisille turisteille suunnattu Santapark, joka on kesäisinkin auki? En jaksa nyt tutkia, vieläkö pulju on pystyssä, mutta jaksan kyllä epäillä, ettei kyse ehkä ole mistään jymymenestyksestä.

Nyt sitten on tällainen lehti nimeltä Lapin Kansa, josta hiljan erotettiin päätoimittaja. Huhu kertoo, että Almamedia oli saanut tietää naispuolisen päätoimittajan asuneen parisuhteessa toisen naisen kanssa. Virallinen syy oli tietysti jokin muu, mutta ymmärtääkseni tästä on nyt tulossa oikeusjuttu kuitenkin.

Ja sitten on tällaisia pässejä möläyttelemässä. Lapin Kansan nykyinen päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula on arvellut Lapin radiossa:
"Minusta olisi aika erikoista, jos tässä olisi julkilesbo. Jokuhan voi olla kaappilesbo tai homo, niitähän on varmasti."

Lisäksi:
"Mutta jos puhutaan ihmisestä, joka edustaa Lapin Kansaa, niin kyse ei ole vain lehden, vaan koko maakunnan edustamisesta. Ja jos hän on julkisesti parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, niin kaikki mitä hän kirjoittaa, peilautuu hyvin helposti sitä vasten, mikä hänen yksityissuhteensa on. Se voisi tuottaa vaikeuksia. Minä ainakin kustantajana miettisin kaksi kertaa, valitsisisinko sellaista päätoimittajaksi vai en", Tuomi-Nikula sanoo Ylen Lapin uutisissa.

Minun nenääni tässä möläyttelyssä haisee juurikin kuvaamani kaltainen Lappi-brändi, jota pitää varjella kaikenlaisilta julkilesboilta. Tosiasiahan on kuitenkin, että homoja ja lesboja on Lapissa varmasti ihan yhtä paljon kuin muuallakin. Tuomi-Nikulan logiikallahan hän ei itsekään "edusta koko maakuntaa", koska onhan hänelläkin seksuaalinen suuntautuminen, joka ei ole sama kuin kaikilla muilla lappilaisilla. Tässä on kyse jostain sellaisesta todella homehtuneesta asetelmasta, jossa vanha mies kuvittelee näkevänsä jotain kaupunkilaista turmiota, joka uhkaa valua hänen maakuntaidylliänsä pilaamaan.

Ei kommentteja: